Od 26 listopada do 8 grudnia 2018 grupa 16 uczniów z Niepublicznego Technikum im. Tadeusza Kościuszki odbywała staż zagraniczny we Włoszech w ramach projektu „Włosko – hiszpańskie staże zawodowe w Niepublicznym Technikum w Ostrowcu Św.’’. Na bezpłatnych praktykach młodzież zdobyła cenne doświadczenie w zawodzie technik logistyk oraz technik informatyk.
Projekt otrzymał wsparcie finansowe w kwocie 339 646, 12 zł z Programu PO WER., w ramach którego do realizacji zaplanowano łącznie 3 staże zagarniaczne trwające 2 tygodnie. Uczniowie
z naszej szkoły nie pierwszy raz uczyli się swojego zawodu na zagranicznych praktykach zawodowych finansowanych ze środków unijnych. Jednocześnie w szkole trwa realizacja drugiego projektu pn. Praktyki bez granic dla logistyków, który swym wsparciem obejmie łącznie 42 uczniów, kształcących się w zawodzie technik logistyk.
Pobyt we Włoszech poprzedziły staranne przygotowania w kraju. Obejmowały one m.in.: naukę języka włoskiego, szkolenie kulturowe, na którym uczniowie poznali zwyczaje, tradycje i kulturę życia codziennego Włochów, a także przygotowanie pedagogiczne. Najważniejszym zadaniem stażystów podczas pobytu we Włoszech była praca związana z zawodem. Pod troskliwą opieką pracodawców, firmy pośredniczącej Sistema Turismo oraz opiekunów ze szkoły uczniowie nabywali umiejętności i kompetencje zawodowe w wybranych przedsiebiorstwach zagranicznych. Uczniowie z zaangażowaniem wykonywali swoje zadania zawodowe, przy czym nabyli nowe umiejętności oraz zdobyli bezcenne doświadczenie zawodowe. Uczestnicy projektu poznali innowacyjne metody w kształceniu zawodowym, poznali mozliwości wykorzystywania nowoczesnych narzędzi, podstawy języka włoskiego oraz udoskonalili swój język angielski branżowy. Uczniowie osobiście przekonali się, jak wygląda życie we Włoszech, czym mieszkańcy tego kraju zajmują się na co dzień, nie tylko zawodowo, ale i prywatnie.
Opiekunowie ze szkoły zadbali o pożyteczne i atrakcyjne wypełnienie czasu wolnego. Uczniowie zwiedzili Rimini, Wenecję oraz Bolonię, ich walory turystyczne oraz historię. W ciągu tego krótkiego dwutygodniowego stażu odbyły się również warsztaty podczas których uczniowie mogli zapoznać się z tajnikami pracy pizzaiolo. Celem warsztatów było również przybliżenie uczestnikom kultury, zwyczajów i obyczajów mieszkanców Włoch. Kulminacyjnym punktem spotkania była wspólna kolacja podczas której każdy skosztował przepysznej włoskiej pizzy. Realizacja projektów współfinansowanych z EFS sprzyja nie tylko rozwojowi szkoły przez zwiększenie atrakcyjności na lokalnym rynku edukacyjnym, jej potencjału i mobilności, ale daje również większe szanse na znalezienie miejsc pracy przez uczestników praktyk.